Hypotheken

Gaat u een woning kopen (bestaand of nieuwbouw) of heeft u andere hypotheek-gerelateerde vraag? Wij helpen u graag met het maken van goede keuzes in de wirwar van wet- en regelgeving.

Kopen
  • U koopt voor het eerst een woning (starters)
  • U koopt een volgende woning (doorstromers)
  • Goedkoper wonen voor senioren
  • Overbruggingshypotheek (overwaarde tijdelijk financieren)
  • Restschuldfinanciering
  • U wilt een woonwinkel- / bedrijfspand kopen (afwijkende bestemming)
Wijzigen
  • U wilt een verbouwing financieren (extra opname)
  • U wilt uw hypotheek wijzigen (bij huidige bank of geheel herfinancieren)
  • U gaat uit elkaar en wilt de hypotheek alleen overnemen (ontslag of herfinanciering)
  • U wilt uw rente aanpassen (al dan niet met boete)
  • U wilt van uw beleggingshypotheek af
  • U wilt meer of sneller aflossen, voor een betere pensioenpositie
  • U wilt een verpande overlijdensrisicoverzekering omzetten
Bijzonderheden
  • U wilt overwaarde opnemen voor aankoop tweede woning, voor camper of extra budget
  • U wilt een woning kopen voor de verhuur
  • U wilt een recreatiewoning kopen
  • U wilt een familiebanklening aangaan
Informatief
  • Maximale hypotheekberekening en bijbehorende maandlasten (indicatief)
  • Hoeveel geld heb ik zelf nodig voor de aankoop van een woning
  • U wilt weten hoe lang uw rente nog fiscaal aftrekbaar is
  • Is aflossingsvrij nog verstandig, is dit nog toegestaan
  • Is het verplicht de overwaarde in een volgende woning te investeren

“Renzo attendeerde ons op de risico’s van een volledig aflossingsvrije hypotheek.
Via een financiële planning kwamen wij tot het besef dat dit inderdaad niet verstandig was.”

Werkwijze hypotheken

Elke vorm van hypotheekvraag kunt u bij ons neerleggen. Wij zorgen eerst dat u inzicht krijgt in uw huidige hypotheeksituatie, zo weet u precies wat u nu heeft. Vervolgens maken wij een begroting voor de nieuwe- of te wijzigen hypotheek en doen we een toetsing op uw inkomen.

Integraal Financieel Plan

In de oriëntatiefase krijgt u een beknopte berekening van de nieuwe hypotheekmogelijkheden. Het echte advies volgt na een uitgebreide inventarisatie en analyse. Het Integraal Financieel Plan vormt altijd de basis. Standaard vergelijken wij diverse hypotheekaanbieders (onze partners) op rente en voorwaarden. Dit doen wij ook voor de Overlijdensrisicoverzekering.

Wij begeleiden u in het volledige traject, gaan in op details en leggen alle gemaakte keuzes vast in een adviesrapport.

“Onze gehele hypotheek wordt afgelost bij overlijden uit een levensverzekering, dat is goed geregeld dachten wij. Na een analyse van ons netto besteedbaar inkomen bleek de terugval aanzienlijk.

Voor € 40 per maand extra premie hadden we een extra nabestaandenverzekering. Dat noem ik nu eens verder kijken dan alleen het regelen van de hypotheek.”

Hypotheektips

Bijkomende externe kosten

Bijkomende extra kosten

Bij de aankoop van een woning betaalt u niet alleen de koopprijs. Veelal moeten er ook kosten koper (k.k.) betaald worden. Dat geld niet voor nieuwbouw. Het gaat hierbij om de overdrachtsbelasting à 2 %, de kosten voor een leveringsakte (notarieel eigendomsbewijs) en veelal ook de kosten voor het regelen van een bankgarantie. Vervolgens dient u voor het regelen van de hypotheek rekening te houden met de kosten van de notaris (hypotheekakte), taxatie, NHG, advies en bemiddeling. De vuistregel is dat u 106 % nodig heeft van de koopprijs. Vanaf 2018 kunt u maximaal 100 % van de koopprijs financieren. Het bedrag aan in te brengen eigen middelen is dan snel 6 % van de koopprijs. Dit is de hoofdregel. In een aantal situaties is er minder of geen eigen geld nodig, informeert u bij ons naar de mogelijkheden.

Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie

Een veilige manier van financieren, veelal de laagste rente en een beperking van financiële risico’s. De NHG grens geldt voor woningen met een koopprijs tot € 325.000 k.k. (2021). Ik vertel u graag meer.

Starters

Starter(s)

Als starter(s) koopt u uw eerste eigen woning. Om voor rente-aftrek in aanmerking te komen zijn er nog twee hypotheekvormen toegestaan: de annuïteiten- en de lineaire hypotheek. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Aflossingsvrij nog mogelijk?

Aflossingsvrij nog mogelijk?

Heeft u nog een zogenaamde aflosvrije-, beleggings- of spaarhypotheek? De kans is groot dat u die kunt voortzetten. Wat u hebt mag u houden. Aflossingsvrij (alleen rente betalen) is veelal beperkt tot 50 % van de marktwaarde. Het meerdere van de hypotheek, boven uw huidige hypotheekschuld, dient ‘verplicht’ annuïtair of lineair te worden afgelost in maximaal 30 jaar. Doet u dit niet, dan vervalt voor dat deel de rente-aftrek. Wij rekenen graag voor u uit wat de fiscale gevolgen zijn.

Ondernemer

Ondernemer

Voor een woning in privé of een combinatiepand (wonen/werken) kunt u uitstekend bij ons terecht. Wij maken een Integraal Financieel Plan en kijken niet alleen naar de hypotheek. De kracht van deze integrale aanpak geeft direct inzicht in de situatie op pensioenleeftijd, bij onverhoopt overlijden of arbeidsongeschiktheid. Het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie boekjaren en een gezonde vermogenspositie geldt als basis voor een maximale hypotheekberekening. Dit is nog steeds hoofdregel, echter zijn er nu ook mogelijkheden voor ondernemers met minimaal 1 jaarcijfer. Vraag naar de mogelijkheden van de ZZP-hypotheek, ook met NHG mogelijk.

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Als u investeert in deze maatregel kunt u onder bepaalde voorwaarden 6 % extra financieren, boven de 100 % marktwaarde en boven de NHG-grens. Uw leencapaciteit op inkomen kan hierdoor toenemen. Voor de zogenaamde ‘Nul op de Meter’ woningen gelden nog ruimere spelregels.

SVn Starterslening

SVn starterslening

Een huis kopen dat onbereikbaar lijkt. Met de Starterslening leent u op een verantwoorde manier nét dat beetje extra waardoor u uw eerste droomhuis toch kunt kopen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat u bij uw bank kunt lenen. De Starterslening is een aanvulling van uw gemeente of provincie op uw eerste hypotheek. Meer info op www.svn.nl.

Lagere woonlasten met Duokoop

Goedkoper wonen voor senioren

Vanaf je 57ste telt je (toekomstig) pensioen mee bij het afsluiten van een hypotheek. Het zou kunnen dat je daardoor minder kunt lenen. De seniorenpropositie maakt het mogelijk dat op basis van een werkelijke lasten berekening toch meer geleend kan worden.

Goedkoper wonen voor senioren

Lagere woonlasten met Duokoop

Is uw inkomen net niet voldoende? Dan kan Duokoop een oplossing zijn. U koopt dan wel de stenen, maar niet de grond. Voor de grond betaalt u dan een erfpacht canon (huur) aan een private instelling (koper van de grond). U kunt later, op elk moment, alsnog de grond kopen. Meer info op www.duokoop.nl. Voor Financieel advies is aangesloten bij Duokoop en kan voor u bemiddelen.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen:
een HR-ketel, isolatie van gevel, dak, leiding of vloer, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.